Producten

Energie uit oppervlaktewater (EOW)

Thermische energie uit oppervlaktewater (EOW) installaties worden gebruikt om gebouwen op een duurzame manier te verkoelen of te verwarmen.

Energie uit oppervlaktewater (EOW) – ook wel bekend als Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO) en aquathermie – benut de thermische energie die zich in water bevindt. EOW systemen onttrekken koude of warmte uit oppervlaktewater of andere bronnen zoals industrieel of huishoudelijk afvalwater. Doormiddel van de temperatuurverschillen wordt er duurzame energie gewonnen. Bij een koudevraag, zoals in datacenters of de voedselindustrie, wordt koude opgeslagen in het grondwater en kunnen gebouwen in de zomer gekoeld worden. Bij een warmtevraag kan het systeem in de winter worden gebruikt om te verwarmen via bijvoorbeeld een warmtepomp.

Turbin heeft ruime ervaring met EOW-systemen en heeft tientallen van deze systemen succesvol in gebruik. Turbin ontwikkelt inlaatconstructies, waterfiltratie en complete besturingstechnologie voor deze systemen. Turbin biedt bewezen EOW-oplossingen die naar de specifieke wensen van de klant kunnen worden aangepast.

EOW systemen van Turbin

disc filtratie eow teo

Onze klanten

volkerwessels energie uit oppervlaktewater
kuijpers teo thermische energie uit oppervlaktewater
Strukton eow systeem
thermische energie uit oppervlaktewater systeem filter
EOW zelfreinigende filters Efteling

Zelfreinigende disc filters voor de waterbehandeling  van TEO / EOW systemen

Turbin is gespecialiseerd in automatisch zelfreinigende filters voor zowel de aanzuig- als perszijde van waterbehandelingsinstallaties. Onze expertise ligt in onze unieke diskfilterconstructie, die een opmerkelijk bereik heeft van 0,5 micron tot 200 micron. Deze constructie wordt beschouwd als de meest efficiënte op de markt. Voor geïnteresseerden die de toepassing van onze filters in de praktijk willen testen, bieden wij graag pilotinstallaties aan. Deze modulaire opstelling heeft een variabele capaciteit van 1 tot 1000 m3 per uur, waardoor onze filters veelzijdig inzetbaar zijn in diverse situaties. Bovendien zijn ze uitstekend geschikt voor toepassingen in zeewater of proceswater vanwege hun volledig kunststof constructie.

Zelfreinigende aanzuigfilters zijn van essentieel belang wanneer men water uit oppervlakte- of zeewater wil onttrekken. Onze zelfreinigende constructie biedt een ideale oplossing, omdat het filter niet meer uit het water gehaald hoeft te worden voor reiniging. Op verzoek bieden wij zelfs een speciale constructie aan voor bronpompen, waarbij tevens de koelmantel van de motor is geïntegreerd. Standaard worden onze screens vervaardigd uit SS316, maar op aanvraag kunnen ook duplexscreens worden geleverd.

Geïnteresseerd? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Thermische energie uit oppervlaktewater in het kort

Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO) is een vorm van duurzame energieopwekking die gebruikmaakt van het temperatuurverschil tussen oppervlaktewater, zoals meren, rivieren, en de omringende lucht of de ondergrond. TEO maakt gebruik van het feit dat water een hoge warmtecapaciteit heeft, wat betekent dat het langzaam opwarmt en afkoelt in vergelijking met de lucht. Dit temperatuurverschil kan worden benut om energie te genereren en te leveren voor verschillende toepassingen, waaronder verwarming en koeling van gebouwen, elektriciteitsopwekking, en zelfs voor industriële processen.

Hier is een gedetailleerde uitleg van hoe TEO werkt en welke voordelen het heeft:

Werkingsprincipe van TEO:

  1. Temperatuurverschil benutten: TEO-systemen maken gebruik van een warmtewisselaar die in contact staat met het oppervlaktewater. Het oppervlaktewater heeft meestal een constante temperatuur, die relatief koel is in de zomer en warm in de winter in vergelijking met de luchttemperatuur.

  2. Circulatie van een warmteoverdrachtsvloeistof: Een warmteoverdrachtsvloeistof, zoals een antivriesoplossing, wordt door de warmtewisselaar geleid. Deze vloeistof neemt de warmte op van het oppervlaktewater in de winter en geeft deze af aan het gebouw of het proces dat moet worden verwarmd. In de zomer kan het proces worden omgekeerd om te koelen.

  3. Energieomzetting: De opgenomen warmte wordt gebruikt om water of lucht te verwarmen of te koelen, afhankelijk van de specifieke toepassing. Deze verwarmde of gekoelde lucht of vloeistof kan dan worden gebruikt voor verwarming of koeling in gebouwen, voor het aandrijven van warmtepompen, of voor elektriciteitsopwekking.

Voordelen van Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO):

  1. Duurzaam en hernieuwbaar: TEO is een hernieuwbare energiebron, omdat het afhankelijk is van natuurlijke temperatuurverschillen tussen het oppervlaktewater en de omgeving. Dit betekent dat het geen uitputting van natuurlijke hulpbronnen met zich meebrengt en geen schadelijke broeikasgassen uitstoot.

  2. Constante energiebron: In tegenstelling tot sommige andere hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, is TEO minder afhankelijk van weersomstandigheden. Oppervlaktewater behoudt meestal een constante temperatuur gedurende het jaar, waardoor TEO een stabiele en voorspelbare energiebron is.

  3. Efficiëntie: TEO-systemen kunnen zeer efficiënt zijn, vooral wanneer ze worden gebruikt voor verwarming en koeling in gebouwen. Ze kunnen een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik en de energiekosten opleveren in vergelijking met traditionele verwarmings- en koelsystemen.

  4. Multifunctioneel: TEO kan worden toegepast voor verschillende doeleinden, waaronder verwarming, koeling en elektriciteitsopwekking. Hierdoor kan het worden aangepast aan de specifieke behoeften van een regio of een installatie.

  5. Milieuvriendelijk: TEO-systemen verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en dragen bij aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, wat gunstig is voor het milieu en de strijd tegen klimaatverandering.

  6. Lange levensduur: TEO-systemen hebben over het algemeen een lange levensduur en vereisen relatief weinig onderhoud, wat de operationele kosten verlaagt.

Kortom, Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO) is een veelbelovende vorm van duurzame energieopwekking die gebruikmaakt van het temperatuurverschil tussen oppervlaktewater en de omgeving. Het biedt tal van voordelen, waaronder duurzaamheid, efficiëntie en veelzijdigheid, en kan een belangrijke rol spelen bij het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en het verminderen van de negatieve impact van klimaatverandering.

Over Turbin

Turbin is een dynamisch bedrijf met een specifieke focus op watertechniek. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen en uitvoeren van projecten op het gebied van drinkwater, afvalwater en proceswater. Met een indrukwekkende staat van dienst van meer dan 20 jaar in de waterbehandeling, biedt Turbin betaalbare oplossingen van de hoogste kwaliteit.