Ultrafiltratie

Ultrafiltratie wordt toegepast om niet opgeloste materialen uit water te verwijderen. De meest bekende toepassing is het produceren van drinkwater uit bron- of oppervlaktewater.

Turbin ontwikkelt en produceert klant specifiek UF installaties voor uiteenlopende toepassingen. Tevens hebben wij diverse ultrafiltratie huur units ter beschikking voor testen of productie. Onze UF legionella poortwachter installaties zijn BRL gecertificeerd en deze bieden wij ook aan met een unieke lease constructie. Deze manier van waterzuivering is een zeer effectieve en duurzame manier van waterfiltratie.

Toepassingen:

  • Drinkwater productie
  • Legionella poortwachter systemen
  • Proceswater behandeling
  • Afvalwater behandeling
  • Voorbehandeling van zeewater voor Reverse Osmosis
  • Bacteriën en virus verwijdering in drinkwater
  • Algen oogst
  • Voorbehandeling water aquacultuur
ultrafiltratie waterbehandeling kosovo

Drinkwater Kosovo

ultrafiltratie waterbehandeling industrie

Total Vlissingen

ultrafiltratie reverse osmosis

Marine Den Helder

De kracht van ultrafiltratie

De filterende werking blijft ten allen tijden actief, de basis van de filtratie berust namelijk puur op mechanica. Deze manier van filtreren van water is dan ook erg effectief en duurzaam. Oorspronkelijk komt ultrafiltratie met membraantechniek uit de gezondheidszorg, namelijk nierdialyse. Dialyse is de uitwisseling van in water opgeloste stoffen door een semipermeabel membraan. Deze filtertechniek lijkt op microfiltratie, nanofiltratie en reverse osmose (omgekeerde osmose). Het verschil zit in de poriegrootte van het membraan.

De kracht voor ultrafiltratie is een verschil in druk over het membraan van voeding naar filtraatzijde. Het membraan houdt grotere deeltjes dan de membraanporie tegen. De scheiding van microfiltratie wordt dus gerealiseerd op basis van deeltjesgrootte, het is een fysische scheidingsmethode.

Membranen kunnen dead-end of cross-flow bedreven worden. Bij dead-end wordt al het water door het membraan geperst. Bij cross-flow wordt het aangevoerde ruwwater langs het membraanoppervlak gecirculeerd. Hierdoor wordt snelheid en turbulentie gecreëerd waardoor sterk vervuild water behandeld kan worden.

Het membraanoppervlak moet periodiek gereinigd worden. De reiniging kan op meerdere manieren gerealiseerd worden. De bekendste is terugspoelen van het membraan met filtraat. Ook is een luchtspoeling mogelijk langs de ruwwater zijde van het membraan. Ook kan er chemisch gereinigd worden.

UF tegen legionella

Ultrafiltratie is een membraantechniek waarbij water onder lage druk door een membraamwand wordt geperst. De poriegrootte van het membraan is van 0,015 tot 0,03 μm. Het aangevoerde (drink)water wordt met een druk van minimaal 2 bar voordruk door deze poriën heen geperst. De virussen en bacteriën blijven achter in het membraan kanaal en het gezuiverde water verlaat de wand naar de (drink)waterinstallatie. De reductie van de legionellabacterie is 99,9999% (Log 6) evenals andere bacteriën en virussen.

UF in de algen industrie

Turbin zet deze vorm van filtratie in bij het oogsten van algen. Waterzuivering; Turbin levert waterzuiveringsoplossingen om zoet en zout water te zuiveren voor de algenkweek / -productie. Algen Pre-concentratie; Turbin levert pre-concentratieoplossingen voor algen om de algencultuur te concentreren voor het oogsten. Water Recycling; Turbin levert water / recyclingoplossingen om het water / de media voor recycling te reinigen.

UF voorbehandeling voor Omgekeerde Osmose

Ultrafiltratie kan gebruikt worden als voorfiltratie van Reverse Osmosis, oftewel omgekeerde osmose. Bij reverse osmosis wordt gebruikt gemaakt van een semipermeabel membraan om deeltjes uit water te verwijderen. De filterende werking van het membraan wordt bereikt door een drukverschil aan te brengen. Het water met de opgeloste stoffen zal zich dan naar de kant bewegen waar de som van de externe druk en de osmotische waarde het laagst is. Als de externe druk aan de kant van de geconcentreerde oplossing groot genoeg is, zal het zuivere oplosmiddel naar de andere kant worden geperst. Hierdoor blijft de opgeloste stof achter op het membraan en verkrijgt men een zuiver oplosmiddel.

Geïnteresseerd? Neem contact met ons op voor meer informatie.